Hvad sker i din krop og hjerne når du ser fodbold?

Fodbold er en af de mest populære sportsgrene over hele verden. Derfor har der længe været en høj interesse i at undersøge hvad der sker i vores krop og hjerne, når vi ser fodbold og det kan du læse om i denne artikel. 

Hver femte dansker er fodboldfan

Der må ske mange gode ting i vores krop og hjerne, når vi ser fodbold. Der er i hvert fald mange danskere der nyder det. Faktisk er hver femte dansker fodboldfan, og der er mange af dem, som er så vilde med fodbold at de satser penge på fodbold betting med fx en 888Sport Kampagnekode.

Tror vores hjerne at vi dyrker fodbold?

Dette er et omdiskuteret emne, men der er specialister, som peger på at vores hjerne har det som at vi selv dyrker sport, når vi overværer en sportsbegivenhed. Dette er altså ikke specifikt for fodbold, og ifølge denne teori tror vores hjerne at vi spiller tennis, når vi ser tennis, og at vi spiller fodbold, når vi ser fodbold. 

Det siges at vi begyndere at placere os selv i sportsmandens (eller damens) sko takket været spejlneuroner, som primært er i vores højre side af hjernen. Disse celler tillader os at reflektere og at knytte os til en anden persons bevægelser uden at der er verbal kommunikation. 

Det er et fænomen, som også tillader en følelse af forbindelse og et samfund, uden at der eksisterer et behov for at tale direkte med den pro atlet, som fx lige har vundet Verdensmesterskabet i fodbold. 

Det kræver dog at vi har et vist kendskab for fx fodbold, hvis vi skal forestille os at være en professionel fodboldspiller på banen, men det kan altså en af de ting, som kan ske i vores hjerne, når vi ser fodbold. 

Hvad sker der når vi hører vores nationalsang ved en landsholdskamp? 

Videnskab peger på at de samme førnævnte spejlneuroner, også aktiveres når der synges nationalsang ved landsholdskampe. Det kan godt være at du aldrig selv har oplevet at stå på banen og synge ”Der er et yndigt land” foran flere tusinde tilskuere, men alligevel kan du føle hvad spillerne føler på plænen. 

Hjernen udløser dopamin når dit hold scorer 

Når dit favorit fodboldhold scorer et mål, flyder der dopamin gennem din krop. Når dopamin strømmer gennem vores krop, giver vi slip for vores hæmninger og dette kan forklare hvorfor vi lige pludselig kræmmer fremmede til højre og venstre, når vores hold får en bold i kassen. 

Vi ser hvad vi ønsker at se 

Studier helt fra tilbage i 1954 af Hastorf og Catril peger på at vi ser hvad vi ønsker at se, når vi ser sport. Vores følelser og partiskhed bliver påvirket, når vi fx ser fodbold. Derfor kan vi det være at vi kalder et straffespark for uretfærdigt, eller har svært ved at indrømme, om der rent faktisk var straffespark, når det er det andet hold, som får en ekstra god mulighed for at score et mål.