Sådan gør du det til en vane at læse

Hvis du drømmer om at læse flere bøger, er du landet på det rette sted. Her kan du læse fem gode tips til at gøre det til en vane at læse alle de bøger, som du har lyst til at komme igennem.

Find ud af hvordan du foretrækker at læse

Måske foretrækker du at læse en fysisk bog i hånden. Det kan være at du ønsker at have en Kindle, hvor du læser en god bog. Måske foretrækker du at lytte til en lydbog mens du går en tur. Der er mange gode muligheder, og det kan sammenlignes med andre aktiviteter. Mens der er folk, som foretrækker at spille bingo i et forsamlingshus, er der andre, som foretrækker at spille bingo online. Der er intet som er rigtigt eller forkert. Det vigtigste er at du ikke tvinger dig selv til en aktivitet.
Sæt et realistisk mål

Der er mange, som ønsker at læse mere, der ikke kommer ingen vegne. Det kan man nærmest kalde det for ønsketænkning ”jeg ville ønske at jeg læste mere.” Hvis du konstant fortæller dig selv at ”på mandag går du i gang”, kan du skabe en vane med at sætte mål.

Det er vigtigt at det er realistiske mål. Hvis du ikke læser i forvejen, kan det virke uoverskueligt at sætte et mål om at læse en bog om måneden. Mange sætter et mål med 12 bøger på et år, hvilket er et fint mål, men det er bedre at bryde det op i små bidder. Hvis du fx sætter et mål om at læse ti sider om dagen, vil du typisk ende op med at læse 12-14 bøger på et år. Faktisk bliver det mange gange til flere end ti sider om dagen, da de fleste bliver ved, når de først er kommet i gang.

Slip af med distraheringerne

Du skal give dig selv tid og plads til at læse en god bog. Hvis du har svært ved at ignorere notifikationer på din smartphone, er det bedre at lægge den væk. Den verdensberømte forfatter Jay Shetty nævner ofte at han til tider låser sin mobil ude i bilen. Du kan ofte undgå distraheringer med e-mails mm. ved blot at lægge din smartphone i et andet rum.

Læs de bøger du har

Mange bogelskere ender med at købe en stor samling af bøger. Det kan blive til en form for overspringshandling, der får dig længere væk fra dit mål om at læse mere. Ofte handler det blot om at komme i gang, og det bedste du kan gøre er at læse en af de bøger, som du allerede har derhjemme.

Læs når du har lyst

Det skal være hyggeligt og positivt at læse. Hvis du gør det til en pligt, vil du få svært med at gøre det til en god vane. Derfor bør du aldrig læse blot for at opfylde et mål eller tjekke et punkt af på en liste. Læs når du har tid, energi og lyst.